Gyudon (Japoniškas jautienos ryžių dubuo) (vaizdo įrašas) 牛丼 • Tik viena kulinarijos knyga

Su plonais griežinėliais pjaustyta jautiena ir švelniais svogūnais, troškintais pikantiškame-saldame padaže, Gyudon arba Japanese Beef Rice Bowl yra komforto sinonimas. Šis paprastas ir skanus patiekalas, patiekiamas ant karštų garuose virtų ryžių, jau daugiau nei 150 metų yra pagrindinis japonų virtuvės patiekalas! Tai puikus greitas patiekalas įtemptam savaitės vakarui!
Giudonas (牛丼) yra klasikinis komfortiškas maistas, kuris japonų virtuvėje užima savo vietą daugiau nei 150 metų. Šį sotų ryžių dubenį ne tik labai paprasta surinkti, bet ir garsėja tuo, kad tai greitas, maistingas patiekalas, kurio niekada nepavyks patenkinti.
Nors kiekvienas Japonijos namų ūkis gyudoną gamina šiek tiek skirtingai, pagrindiniai ingredientai išlieka tie patys: ploni jautienos griežinėliai, svogūnai ir saldus bei pikantiškas padažas, patiekiamas ant garuose virtų ryžių. Šiandien aš jums parodysiu, kaip aš gaminu šį savaitės vakarą mėgstamiausiu namuose.
Kas yra Gyudonas (japoniškas jautienos dubuo)?
Kaip ir kiti donburi, Gyudon arba japoniškas jautienos dubuo visada patiekiamas ant šilto dubenėlio šviežiai virtų ryžių. „Gyu“ (牛) reiškia „jautiena“, o „Don“ (丼) reiškia dubenėlio tipą, kuriame ji patiekiama.
Gyudon, kurį šiandien žinome ir mėgstame, kilo iš jautienos karšto puodo patiekalo, vadinamo „gyunabe“ (牛鍋) Japonijos Meiji eros (1868–1912) metu. Iki tol japonams buvo griežtai draudžiama valgyti jautieną dėl religinių ir praktinių priežasčių. Mėsos vartojimas prieštaravo budistinei filosofijai, o valgyti ūkinius gyvūnus, kurie buvo naudingi darbui, buvo nerekomenduojama.
Kartą Vakarų kultūra atkeliavo į Japoniją XIX amžiaus pabaigojeth amžiuje gyunabe – jautiena ir svogūnai, troškinti su miso pasta – tapo itin populiarus. Izakajos, vadinamos Isekuma, šefas mano gimtajame mieste Jokohamoje buvo pirmasis, kuris patiekė gyunabe 1862 m.! Žmonės pradėjo pilti likusį gyunabe sultinį ant ryžių, o netrukus restoranai pradėjo jį tiekti kaip pigesnę alternatyvą, vadinamą „gyumeshi“ (牛飯).
1800-ųjų pabaigoje Eikichi Matsuda pagaliau sugalvojo pavadinimą „gyudon“. Matsuda buvo garsiausios Japonijos Tokijuje įsikūrusios jautienos dubenėlių tinklo „Yoshinoya“ savininkas. Jei norite gaminti gyudoną taip, kaip jie daro Yoshinoya, čia turiu receptą.
Ingredientai japoniškam jautienos dubeniui
Gyudon Japonijoje yra greitas, skanus patiekalas, kuris taip pat yra ekonomiškas. Jis buvo populiariausias tarp verslo žmonių ir jaunų, vienišų vyrų, kol išpopuliarėjo tarp Japonijos visuomenės. Šio vieno puodo patiekalo ingredientai yra paprasti.
- Smulkiai pjaustyta jautiena: Šiam receptui rekomenduoju naudoti „chuck“ arba „rib eye“. Popieriaus ploni griežinėliai yra būtini norint pasiekti autentišką gyudon (per stora, ir jūsų jautiena bus kramtoma), o Japonijos ar Azijos prekybos centruose dažnai galite rasti plonai supjaustytos jautienos pakuotes. Arba visada galite pjaustyti savo.
- Svogūnai: Supjaustyti svogūnai suteikia patiekalui saldumo ir puikiai dera su minkšta jautiena.
- Padažas: Padažas yra harmoningas saldaus ir pikantiško skonio mišinys, pagamintas iš dashi (japoniškos sriubos sultinio), sake, mirin, sojų padažo ir cukraus. Taip paprasta, bet labai efektyvu sukuriant tvirtą skonį!
- Garnyras: žalieji svogūnai spalvai ir shichimi togarashi – aštriai.
Kaip padaryti geriausią Gyudoną
- Supjaustykite svogūną, žalius svogūnus ir jautieną.
- Neįjungdami viryklės, į didelę keptuvę sudėkite padažo ingredientus, supjaustytus svogūnus ir jautieną. Tada įjunkite ugnį ir pradėkite virti.
- Patiekite troškintą jautieną ir svogūną ant garuose virtų ryžių dideliuose dubenyse.
Maisto gaminimo patarimai
- Svogūną smulkiai supjaustykite todėl jis greitai tampa švelnus ir saldesnis. Iškepęs svogūnas patiekalui suteikia natūralaus saldumo.
- Naudokite geros kokybės jautieną. Gerai marmurinė jautiena netaps kramtoma po troškinimo padaže. Labai rekomenduoju Ribeye gyudonui. Taip pat lengva plonai pjaustyti savo mėsą. Jei jautiena yra gerai marmurinė, pusiau šaldytą mėsą lengviau greitai užšaldyti ir supjaustyti.
- Pasigaminkite papildomo dashi (japoniškos sriubos sultinio) kad galėtumėte jį naudoti kaip gyudon ir miso sriubą prie valgio. Rekomenduoju dashi gaminti arba nuo nulio, arba su dashi pakeliu.
- Virkite daugiau ryžių nei įprastai. Ryžių dubenėlių patiekaluose (arba „donburi“) vienam asmeniui paprastai patiekiama daugiau ryžių, kurie dedami kartu su maistu. Todėl pasiruoškite šiek tiek daugiau nei įprastai. Aš visada gaminu 1½ ryžių virimo puodelių dviem porcijoms ir 3 ryžių virimo puodelius keturioms porcijoms.
- Neperkepkite jautienosypač jei jūsų mėsa nėra gerai marmurinė. Jūs nenorite kramtomos mėsos. Kai tik jautiena nebebus rausva, nustokite virti. Jei mėsa gerai marmurinė, galite leisti jai troškintis šiek tiek ilgiau, kad mėsa įsisavintų daugiau skonių iš padažo.
Populiarios Gyudono variacijos
1. Gyudonas su kiaušiniais
Japonijoje mes kartais patiekiame gyudon su skirtingos rūšies kiaušiniais.
- Tsukimi Giudonas (Otsukimi Beef Bowl) – į troškintos jautienos centrą dedame žalią kiaušinio trynį.
- Gyudonas su Onsenu Tamago (Jautienos dubuo su karštu kiaušiniu) – Į troškintos jautienos centrą įdedame iškeptą kiaušinį.
- Tanindonas (kito asmens dubenėlis) arba Gyutojidon (牛とじ丼) – Prieš baigiant virti, ant troškintos jautienos apšlakstykite plaktais kiaušiniais ir virkite uždengę, kol kiaušiniai sustings (Japonijoje kiaušiniai patiekiami šiek tiek skystesni).
Pirmųjų dviejų gyudon variantų atveju, kai būsite pasiruošę valgyti, sulaužykite trynį ir sumaišykite su jautiena bei svogūnais, kad patiekalas būtų sodresnis.
Paskutinis variantas jautienos mišiniui suteikia gražų puraus kiaušinio sluoksnį. Daugiau apie tai galite perskaityti mano Tanindono įraše.
2. Kansai Sukiyaki stiliaus Gyudonas
Jei esate ilgametis JOC gerbėjas, žinote mano gyudon receptą ir aukščiau pateiktą vaizdą, kurį iš pradžių pasidalinau 2011 m.
Taip mano močiutė ir mama padarė savo gyudoną. Kadangi jie yra iš Kansai srities (mano močiutė buvo iš Naros ir persikėlė į Osaką, kur užaugo mano mama), jie gamino gyudoną, tarsi gamintų savo Kansai stiliaus sukiyaki. Šio stiliaus bruožas – plonais griežinėliais supjaustytą jautieną pabarstyti cukrumi, kol ji dar žalia, ir mėsą iškepti prieš troškinant su kitais prieskoniais.
Skirtingai nuo Kanto stiliaus gyudon, kai troškiname jautieną ir svogūną dashi (japoniškos sriubos sultinyje), Kansai stiliaus gyudon ne visada reikia dashi ir yra virti tik su prieskoniais; Todėl skonis yra intensyvesnis.
Kadangi mano močiutės ir mamos gyudon receptas nėra tipiškas gyudon receptas, kurio žmonės dažnai ieško, nusprendžiau atnaujinti šį įrašą įprastesniu gyudon receptu.
Taigi, jei norite pagaminti mano Gyudon receptas nuo 2011 marba Kansai Sukiyaki stiliaus Gyudonpaprasčiausiai praleisti dashi iš toliau pateiktų ingredientų, o štai gaminimo žingsniai:
- Maišydami pakepinkite svogūnus su šaukštu aliejaus (recepte nenurodyta), kol suminkštės.
- Sudėkite jautieną ir cukrų (naudodami tą patį kiekį, kaip nurodyta recepte) ir greitai išmaišykite, kad susimaišytų.
- Įpilkite sake, mirin ir sojos padažo (vėlgi naudokite tą patį kiekį recepte) ir kepkite, kol mėsa nebebus rausva.
- pasirinktinai, lėtai lašinkite plona srovele išplaktus kiaušinius ant jautienos (kiaušinio su jautiena nemaišykite) ir ant viršaus suberkite žalius svogūnus. Virkite uždengę ant vidutinės-mažos ugnies, kol kiaušinis beveik sustings arba iškeps pagal jūsų skonį (bet neperkepkite).
- Patiekite ant virtų ryžių ir mėgaukitės!
Kokia yra geriausia ryžių viryklė
Norėdamas pagaminti tobulus ryžius gyudonui, mėgstu naudoti savo Zojirushi NP-NWC10XB ryžių viryklę. Kiekvieną kartą iš jo gaunami purūs ryžiai ir yra geriausia japoniška ryžių viryklė, kurią aš kada nors naudoju! Jį galite įsigyti „Amazon“ už 458,29 USDir verta, jei verdate daug ryžių.
Populiarūs Donburi receptai
Norite sužinoti daugiau apie japonų virtuvę? Užsiregistruokite į mūsų nemokamai naujienlaiškį, kad gautumėte maisto gaminimo patarimų ir receptų atnaujinimus! Ir palaikykite ryšį su manimi „Facebook“, „Pinterest“, „YouTube“ ir „Instagram“..
Neleiskite ekranui užtemti
Ingredientams paruošti
Pirma, plonai supjaustykite ½ svogūno.
Toliau supjaustykite 1 žalias svogūnas / svogūnas įstrižai plonais griežinėliais. Atidėkite į šalį.
Tada pašalinkite ½ svaro plonais griežinėliais pjaustytos jautienos (chuck arba ribeye) iš šaldiklio. Pusiau šaldytą mėsą supjaustykite 3 colių (7,6 cm) pločio gabalėliais.
Į didelę keptuvę (kaitros dar nejunkite) supilkite ½ puodelio dashi (japoniškos sriubos sultinio), 2 šaukštai sake, 2 šaukštai mirino, 3 šaukštai sojos padažoir 1 Vš cukraus. Išmaišykite, kad susimaišytų ir ištirptų cukrus.
Tada sudėkite svogūnų griežinėlius ir paskleiskite juos sultinyje visoje keptuvėje, atskirdami svogūnų sluoksnius.
Tada paskirstykite mėsą ant svogūnų. Atskirkite plonus jautienos griežinėlius, kad mėsa padengtų svogūnus.
Virti
Uždenkite keptuvę dangčiu. Dabar įjunkite ugnį iki vidutinės ir pradėkite virti. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite uždengę 3–4 minutes.
- Troškindami atidarykite dangtį ir vieną ar du kartus smulkia tinkleliu nugriebkite nuo sultinio nuosėdas ir riebalus.
- Ant viršaus pabarstykite žalius svogūnus ir uždengę kepkite dar minutę. Neprivaloma: Jei norite pridėti plaktų kiaušinių, galite tai padaryti dabar (žr Tanindonas receptas, kuriame rasite išsamias instrukcijas).
Tarnauti
Padalinti 2 porcijos virtų japoniškų trumpagrūdžių ryžių į didelius donburio dubenėlius. Tada ant ryžių užpilkite šiek tiek keptuvės padažo.
Ant ryžių sudėkite jautienos ir svogūnų mišinį. Jei norite, ant viršaus apšlakstykite dar likusį padažą. Į viršų gyudon su marinuotas raudonasis imbieras (beni shoga arba kizami beni shoga). Mėgaukitės!
- Maišydami pakepinkite svogūnus su šaukštu aliejaus (nenurašyta aukščiau esančiame recepte), kol suminkštės.
- Įdėkite jautieną, pabarstykite cukrumi ant viršaus, ir greitai išmaišykite, kad susimaišytų.
- Įpilkite sake, mirin ir sojos padažo ir kepkite, kol mėsa nebebus rausva.
- (neprivaloma) Lėtai plona srovele supilkite plaktą kiaušinį virš jautienos; nemaišykite jų kartu. Ant viršaus sudėkite žalius svogūnus. Virkite uždengę ant vidutinės-mažos ugnies, kol kiaušinis beveik sustings arba iškeps pagal jūsų skonį (tačiau neperkepkite).
- Patiekite ant virtų ryžių ir mėgaukitės!
Kalorijos: 657 kcal · Angliavandeniai: 85 g · Baltymai: 31 g · Riebalai: 17 g · Sotieji riebalai: 7 g · Polinesotieji riebalai: 1 g · Mononesotieji riebalai: 8 g · Cholesterolis: 69 mg · Natris: 65 mg · Kalis: 468 mg · Pluoštas: 1 g · Cukrus: 10 g · Vitaminas A: 23 TV · Vitaminas C: 4 mg · Kalcis: 25 mg · Geležis: 6 mg
©JustOneCookbook.com Turinys ir nuotraukos yra saugomi autorių teisių. Dalijimasis šiuo receptu yra skatinamas ir vertinamas. Griežtai draudžiama kopijuoti ir (arba) įklijuoti visus receptus į bet kurią svetainę ar socialinę žiniasklaidą. Peržiūrėkite mano nuotraukų naudojimo politiką čia.
Redaktoriaus pastaba: Įrašas iš pradžių buvo paskelbtas 2011 m. sausio 13 d. Turinys ir vaizdai buvo atnaujinti, o receptas patikslintas 2022 m. balandžio 17 d. Įrašas iš naujo paskelbtas su nauju vaizdo įrašu 2024 m. balandžio 5 d.