Geriausia Bellini paslaptis: piko sezono persikų tyrė
Geras Bellini yra retas dalykas, nepaisant to, kad kokteilis yra tik persikų ir prosecco derinys. Bet kai jau turi gerą, trokšti kito. Pirmą kartą putojantį kokteilį Giuseppe Cipriani pagamino 1948 m. Harrys bare Venecijoje, Italijoje. Buvo vasara, jis norėjo atkreipti dėmesį į vietinius baltuosius persikus ir pasirinktą Italijos burbulą bei sukurti ką nors paprasto ir įdomaus kosmopolitiškiems baro klientams.
Kodėl Bellini vardas?
Cipriani įkvėpė jo kokteilio rausvai oranžinė spalva, primenanti Renesanso menininko Giovani Bellini, gimusio 1430 m. Venecijoje, spalvas. Bellini naudojo lėtai džiūstančius aliejinius dažus, todėl jis sukūrė intensyvesnes sodrias spalvas ir niuansuotus atspalvius. Jis paveikė tokius menininkus kaip Ticianas, o po šimtmečių – gėrimų pasauliui. Kai gaminate persikų tyrę iš sezono vaisių, spalva byloja apie paprastą kokteilio grožį. Skonio rezultatas byloja apie Cipriani mišinio ryškumą. Tekstūra šiek tiek tiršta nuo tyrės. Jūs tiesiogine prasme išgersite tą natūralią spalvą.
Persikų tyrė iš Barmeno sandėliukas
Originaliame Bellini recepte reikia sutrinti baltuosius persikus, bet retai turiu tam laiko. Be to, šviežių vaisių košės ir sultys blogai išsilaiko – oksiduojasi spalva, o skonis prislopsta. Ieškojau profesionalių barmeno žinių Barmeno sandėliukasnauja miksologo nepaprasto Jimo Meehano ir iliustratoriaus Barto Sasso knyga, padedama Emmos Janzen.
Bendradarbiaujanti trijulė parengė gėrimų knygą, kurioje gausu idėjų naujiems ir patyrusiems kokteilių mėgėjams. Iliustracijos yra gražios, bet ir pamokančios, nes galite pažvelgti į jas, kad pajustumėte fiziškumą, tarkime, purtydami plastikinį butelį, kad įsitikintumėte, jog persikų tyrė gerai susimaišo.
Esu labai paprasta kokteilių gėrėja. Tačiau iš knygos gavau ne tik šį persikų tyrės receptą, kad kada noriu pasigaminti pasakiškų Bellinių, bet ir įžvalgų apie skonio išsaugojimą. Pavyzdžiui, skyrius apie vaisius yra puikus. Diskusijos apie nokinimą leidžia suprasti, kada ir kaip pasirinkti ir naudoti sezoninius vaisius. Priėjau prie šio skyriaus, nes dabar persikų sezonas ir gavau puokštę labai prinokusių vaisių, kuriuos reikėjo konservuoti, greitai! Be to, kad valgiau juos žalius, gaminau uogienę ar kepiau su persikais, man reikėjo kitų idėjų, kaip panaudoti puikius vasaros vaisius.
Kodėl ši persikų tyrė išsiskiria
TBP persikų tyrę gaminau du kartus ir ji yra nugalėtoja dėl kelių priežasčių:
- Jis išsilaiko savaitę (pagal receptą), bet aš laikiau 3 savaites šaldytuve, nepažeisdamas spalvos ar skonio.
- Citrinų rūgštis padeda šiek tiek sudirginti, tačiau taip pat išsaugo persikinę spalvą ir skonį. Citrinų rūgštį įsigijau sveiko maisto parduotuvėje dideliais kiekiais. Baltas kristalas panašus į cukrų, bet yra aitrus. Nepaisant nuožmiai skambančio pavadinimo, citrinos rūgšties natūraliai yra vaisiuose.
- Galite naudoti šaldytus persikus.
- Padidinkite arba sumažinkite recepto mastelį. Naudokite paprastą matematiką, kad pagamintumėte mažai (1 persikas) arba daug (dvigubai arba trigubai vakarėliui). Neseniai nusipirkau naujas svarstykles, kurios sveria iki 0,1 gramo ir iki 5 kilogramų (11 svarų).
Beje, du kartus su persikų tyrele pakeičiau keletą dalykų:
- Naudojo geltonus persikus, kai prinokusių baltųjų nebuvo. Baltieji persikai turi rožių kvapą, o geltoni persikai turi šiek tiek daugiau aštrumo.
- Mažiems kiekiams, tarkime, ketvirtadalis partijos su 1 persiku, aš naudojau lazdelę / panardinamąjį maišytuvą.
- Nulupkite vaisius, nes persikų pūkas ir odelė suteikia per daug masės, todėl gaunama per tiršta tyrė, kuri gali sujaukti kokteilio skonį ir klampumą.
Kaip nulupti persiką? Jei persikas yra labai prinokęs, galite jį nulupti peiliu ir pirštais. Jei persikai tvirtai prinokę, įpjaukite „X“ odoje, tada trumpai blanširuokite persikus verdančiame vandenyje, kad odelė atsipalaiduotų; nuplaukite juos ledo vonioje, tada nulupkite.
Persikų tyrė
Ingredientai
- 620 g (5 puodeliai) švieži arba atšildyti persikai, geriausia balti ir nulupti, stambiai supjaustyti
- 3,5 g (1 arbatinis šaukštelis) citrinos rūgštis
- 12 uncijų (1 ½ puodelio) paprastas sirupas (žr. pastabas)
Pastabos
Norėdami paruošti paprastą sirupą: Puode sumaišykite baltą granuliuotą cukrų su vandeniu santykiu 1:1. Pavyzdžiui, norėdami pagaminti 12 uncijų (1 ½ puodelio) persikų tyrei, naudokite 1 puodelį cukraus ir 1 puodelį filtruoto vandens 1 litro puode. Padėkite ant vidutinės ugnies, maišykite, kol cukrus ištirps. Prieš naudodami ar laikydami leiskite atvėsti, neuždengtą.
Šaltinis: Adaptuota iš Barmeno sandėliukas Jimas Meehanas ir Bartas Sasso su Emma Janzen (2024 m., Ten Speed Press).
2 persikų kokteilių receptai
Su visa ta persikų tyrele galite pasigaminti klasikinius ir naujus kokteilius. Ikoninį Bellini pradėjau nuo originalaus Cipriani, kuriame buvo nurodytas persikų tyrės ir prosecco santykis 1:2. Jis buvo per saldus, nes mano tyrėje buvo paprastas sirupas! Iš ten aš sugalvojau savo receptą.
Bellini
Tam naudokite savo „pasidaryk pats“ persikų tyrę ir niekada nesuklysite. Valgykite su prosecco, cremant, cava ar šampanu. Jums tereikia burbuliuko. Nieko pernelyg sudėtingo nereikia, nes persikų tyrė turi blizgėti. PS Kadangi persikų žiedai dažnai būna švenčiami pagal Mėnulio mėnulio kalendorių, prisiminkite Bellinį, kai sukasi Azijos šventė.
Porcijos: 1
Ingredientai
- 1 oz Persikų tyrė (receptas aukščiau), ir daugiau, jei reikia
- 3 uncijos prosecco, cava, cremant arba šampanas
Pastabos
Mano tyrės ir putojančios tyrės santykis 1:3 suteikia jums pakankamai vietos, kad apsisaugotumėte nuo skirtumų su įvairių rūšių putojančiais produktais.
Persikų tyrė leidžia išbandyti „Windowsill Spritz“, išleistą Barmeno sandėliukas. Gaivus, gaivus Bellini vaizdas buvo sukurtas Sean Hoard iš Ringside, kepsnių restorano Portlande, Oregone. Persikai ir migdolai yra giminingi, todėl Hoardas į savo šlaką pridėjo orgeat, kuris yra nepaprastai skanus ir lengvai geriamas. TBP gėrimas apibūdinamas kaip „migdolų raguolio ir persikų pyrago su rankomis“ kryžminimas.
Recepte reikalaujama tam tikro vardinio vyno ir stipriųjų gėrimų, bet man jų neprireikė norint pagaminti sensacingą gėrimą. Net absentą praleidau. TAČIAU, ko reikia, yra orgeat. Skamba „egzotiškai“, bet saldžiųjų migdolų sirupą lengva pasigaminti ir receptą Barmeno sandėliukas yra didinga. Be šio purškimo, orgeat galima naudoti įvairiais būdais. Taigi, prieš gamindami purslą, pagaminkite orgeatą. Išgerkite ir gaukite TBP kopiją savo kokteilių pomėgiams ir norams.
Palangė Spritz
Porcijos: 1
Ingredientai
- 1 ½ uncijų prosecco, cava, šampanas, pavyzdžiui, Domaine Landrons Atmosphères putojantis vynas, atšaldytas
- 1 ½ uncijų seltzeris ar kitokio tipo gazuotas vanduo atšalęs
- ¾ uncija degtinė, pavyzdžiui, Wheatley
- ¾ uncija Persikų tyrė (receptas aukščiau)
- ¾ uncija Orgeat (receptas pateiktas aukščiau ir žemiau pastabose)
- Truputis absento, pvz., Šv. Jurgio (neprivaloma)
- ledas, pageidautina, kad būtų įtrūkę arba akmenukai
- muskato riešutas, šviežiai tarkuotas, papuošimui
Instrukcijos
-
Į atšaldytą vyno taurę įpilkite vyno, sodos vandens, degtinės, persikų tyrės, orgeato ir absento. Į stiklinę įpilkite kaušelį ledo ir švelniai išmaišykite. Papuoškite šiek tiek šviežiai tarkuoto muskato riešuto.
Pastabos