LENGVAS Tailando lašišos raudonojo kario receptas: skoninga kelionė

Šis paprastas tailandietiškos lašišos raudonojo kario receptas perkels jūsų pojūčius guodžiančiu, liežuvį gniaužiančiu kokosų pieno skoniais su aštriu ir pikantišku raudonuoju kariu su švelnia, iki tobulai iškepta lašiša. Šis lengvai pagaminamas, aromatingas patiekalas yra paprastas, tačiau jo skonis gilus, kreminis padažas, o lašiša spindi kiekviename kąsnyje. Kas nors atneš man ryžių šoną… eime!

Kas yra Tailando lašišos karis?
Tailandietiškas lašišos karis yra ryškus, aromatingas patiekalas, gaminamas lėtai troškinant gausiai užpiltą kokosų pieno padažą ir pridedant lašišos, iškeptos tiek, kad būtų minkšta.
Šis patogus patiekalas ypatingas tuo, kad yra lengvas, šildantis, sveikas ir kupinas ryškaus raudonojo kario skonio. Galite lengvai pasigaminti raudonojo kario pastos (mano rekomendacija) arba nusipirkti raudonojo kario pastos (paprasčiausia ir taip pat skaniausia!).
Tradiciniuose tajų kariuose dažnai naudojama mėsa, pavyzdžiui, vištiena, kiauliena ar jūros gėrybės. Šiame recepte nurodyta lašiša suteikia sodrios, sviestinės tekstūros, kuri puikiai papildo aštrią kario pastą ir suteikia patiekalui papildomos naudos sveikatai bei liesumo.
Tiesą sakant, receptas yra pakankamai universalus, kad būtų galima naudoti lengvą kokosų pieną arba visą lašišą su kaulais (tai suteikia daug papildomo skonio). Taigi nedvejodami pritaikykite savo poreikius. Šis lašišos tailandietiškas karis yra aštrus ir kreminis, tačiau galite reguliuoti ir prieskonių lygį!
Patiekalo šaknys yra tajų virtuvėje, kur karis yra pagrindinis patiekalas, pagamintas iš vietinių ingredientų, tokių kaip citrinžolė, kaferio laimo lapai ir galangalas.
Lašiša, nors ir nėra gimtoji Tailande, puikiai papildo savo sveiką omega aliejų ir subtilų skonį.

Trumpa Tailando kario istorija
- Kilmė: Tailandietiškas karis turi ilgą istoriją, siekiančią šimtus metų, su įtaka iš kaimyninių šalių, tokių kaip Indija ir Kinija.
- Pagrindiniai elementai: Tradiciškai tailandietiškam kariui naudojami vietiniai ingredientai, tokie kaip čili, česnakai, imbieras ir žolelės, sumaišyti į pastą, kuri yra daugelio patiekalų pagrindas. Kiti ingredientai gali būti grachai, ciberžolė, kalendra, krevečių pasta ir kmynai.
- Pasaulinė įtaka: Augant pasaulinei prekybai, tokie ingredientai kaip lašiša tapo plačiau naudojami, prisitaikydami prie įvairių šiuolaikinių ir tarptautinių skonių.

Tailandietiško lašišos raudonojo kario ingredientai
Ingredientai
- 1 svaras Lašiša – filė arba visa žuvis (supjaustyta 2 colių storio gabalėliais, švari, išdžiovinta)
- 1 skardinė Kokosų pienas – 400 ml (Įprastas, pilnas riebumas norint gauti kreminės tekstūros – būtinas!)
- 1 puodelis vištienos sultinio
- 4-5 v.š Raudonoji tajų kario pasta – (parduotuvėje pirkta arba naminė tajų raudonojo kario pasta)
- 1/2 a.š Žuvies padažas
- 1 valgomasis šaukštas cukraus – ruda arba balta
- 1 valgomasis šaukštas Augalinis aliejus
- 1 valgomasis šaukštas Česnakai – malta; praleiskite, jei jau įdėjote į naminę raudonojo kario pastą; PRIDĖKITE, jei nusipirkote parduotuvėje pirktos pastos.
- 1 valgomasis šaukštas Imbieras – malta arba tarkuota; praleiskite, jei jau įdėjote į naminę raudonojo kario pastą; PRIDĖKITE, jei nusipirkote parduotuvėje pirktos pastos.
- Tailando čili: Papildomai šilumai; neprivaloma; Garnyras
- 1 Kalkės – Papuošti
- Šviežias tailandietiškas bazilikas arba kalendra: Garnyras
- Svogūnėliai: Garnyras
Daržovės (nebūtina, bet rekomenduojama)
- Raudonoji paprika: 1, supjaustytas
- Morkos: 1, julienned
- Grybai: 1 puodelis; pjaustytas
- Kūdikių špinatai arba Bok Choy: sauja, pridedama pabaigoje
Pasirenkami priedai
- Žemės riešutų sviestas: 1 valgomasis šaukštas sodresniam padažui
- Kokosų cukrus arba agavų sirupą: kaip alternatyva rudajam ir baltajam cukrui
Įranga
- Puodas arba olandiška orkaitė su dangteliu: Ketaus arba emaliuotas puodas leidžia tolygiai virti ir maišyti skonius.
- Aštrus peilis ir pjaustymo lenta: Daržovėms ir lašišai ruošti.
- Mentele arba mediniu šaukštu: Kario maišymui.
Instrukcijos
- Įkaitinkite aliejų: Didelėje keptuvėje arba wok ant vidutinės ugnies įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus.
- Pakepinkite raudonojo kario pastą: Į karštą keptuvę įpilkite raudonojo kario pastos ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys kvapnus ir išdžius. Jei naudojate parduotuvėje pirktą pastą, pridėkite malto česnako ir imbiero. Įsitikinkite, kad liepsna yra pakankamai maža, kad nesudegintumėte pastos.
- Įpilkite kokosų pieno: Supilkite kokosų pieną ir užvirinkite. Gerai išmaišykite, kad susimaišytų su kario pasta. Įpilkite vištienos sultinio.
- Troškinkite uždengę dangčiu: 10-15 minučių, kad padažas šiek tiek sumažėtų.
- Pagardinkite karį: Įpilkite žuvies padažo ir cukraus.
- Troškinkite daržoves: Jei naudojate daržoves, sudėkite jas dabar (pvz., paprikas, morkas, grybus) troškinkite apie 5 minutes, kol šiek tiek suminkštės.
- Išvirkite lašišą: sumažinkite troškinimą iki labai silpno. Švelniai suberkite lašišos kubelius į karį, uždenkite keptuvę ir leiskite virti apie 5 minutes. Būkite atsargūs, kad neperkeptumėte lašišos! Nukelkite indą nuo ugnies ir leiskite pastovėti 3-5 minutes.
- Paskutiniai prisilietimai: Patiekite dubenėliuose ir uždėkite šviežius pasirinktus garnyrus bei ryžių šonus.

Pastabos ir patarimai
- Neperkepkite lašišos: Stebėkite lašišą, nes ji greitai iškepa. Perkepta lašiša gali tapti kieta ir sausa. Manau, kad tai sugadina lašišos kario receptą… vadinasi, lašiša yra pagrindinis baltymas. Nuimkite karį nuo ugnies, kai lašiša tik tampa nepermatoma. Jis ir toliau keps padažo karštyje. Paprastai tai atliekama per šešias minutes, priklausomai nuo storio.
- Subalansuoja skonius: Tailandietiškas karis yra apie pusiausvyrą – sūrumo, saldumo ir prieskonių skonį. Sureguliuokite žuvies padažą, cukrų ir kario pastą pagal savo skonį.
- Padarykite jį turtingesniu: Pridėjus natūralaus žemės riešutų sviesto arba daugiau kokosų pieno gaunamas tirštesnis, sodresnis padažas. Jei norite grietiniškesnio varianto, sultinį galite sumažinti arba pridėti kokosų grietinėlės.
- Naudokite naminę kario pastą: Nors parduotuvėje pirktas puikiai veikia, pasigaminus savo kario pastą, gaunamas autentiškas, gaivesnis ir labai gyvas skonis.
- Jei perkate parduotuvėje pirktą Tailando raudonojo kario pastą, nepraleiskite papildomo česnako ir imbiero.
Papildiniai ir variantai
- Baltymų mainai: Pabandykite pakeisti lašišą krevetėmis, vištiena arba užšaldytu tofu, kad gautumėte kitą patiekalą.
- Įvairios daržovės: keiskite daržoves, atsižvelgdami į sezono ar turimas galimybes, pvz., šparagines pupeles, brokolius ar šitake grybus.
- Skirtinga kario pasta: Naudokite žalią arba geltoną kario pastą, kad gautumėte kitokį skonį – žalias karis bus aštresnis, o geltonas – švelnesnio, ciberžolės turtingo skonio.

Kaip patiekti Tailando lašišos karį
- Virš ryžių: Jazminų arba basmati ryžiai puikiai tiks prisigerti sodraus kario padažo.
- Su makaronais: Patiekite ant ryžių makaronų, kad gautumėte jaukių tailandietiškų skonių.
- Kaip sriuba: Įpilkite daugiau kokosų pieno ir sultinio arba sumažinkite padažo kiekį, jei norite sriubos variantų.
- Daržovių pusė: Patiekite su garuose troškintomis daržovėmis, pavyzdžiui, česnaku baby bok choy arba brokoliais.
Klausimai
Ar galiu naudoti šaldytą lašišą?
Taip, bet prieš gamindami lašišą visiškai atšildykite, kad karyje išvengtumėte vandens pertekliaus.
Ar galiu šį karį pagaminti iš anksto?
Taip! Kitą dieną kario skonis bus dar geresnis, nes skoniai vystosi. Tiesiog laikykite jį sandariame inde šaldytuve iki 2-3 dienų.
Kiek aštrus šis patiekalas?
Tai priklauso nuo naudojamos kario pastos. Raudonoji tailandietiška kario pasta turi vidutinį karščio lygį, tačiau aštrumą visada galite pakoreguoti įdėdami daugiau ar mažiau pastos arba čili.
Ką galiu naudoti vietoj žuvies padažo?
Druska arba veganiškas žuvies padažas yra vegetariška/veganiška žuvies padažo alternatyva.
Mėgaukitės savo Tailando lašišos kario nuotykiais ir nebijokite eksperimentuoti su mėgstamais ingredientais!
Ar gaminote šį receptą? Prašome pasidalinti ir pridėti žvaigždutes arba komentuoti. Ačiū!

1 puodas arba olandiška orkaitė su dangčiu Ketaus arba emaliuotas puodas leidžia tolygiai virti ir maišyti skonius.
1 Aštrus peilis ir pjaustymo lenta
1 mentelė arba medinis šaukštas
- 1 lb Lašiša filė arba visa žuvis, supjaustyta 2 colių storio gabalėliais, švari, išdžiovinta
- 1 gali Kokosų pienas Įprastas, pilnas riebumas norint gauti kreminės tekstūros – būtinas!
- 1 puodelis vištienos sultinio
- 4-5 a.š Raudonoji tajų kario pasta parduotuvėje pirktos arba naminės tailandietiškos raudonojo kario pastos
- ½ a.š Žuvies padažas
- 1 a.š cukraus ruda arba balta
- 1 a.š Augalinis aliejus
- 1 a.š Česnakai malta; praleiskite, jei jau įdėjote į naminę raudonojo kario pastą; PRIDĖKITE, jei pirkote parduotuvėje pirktą pastą.
- 1 a.š Imbieras malta arba tarkuota; praleiskite, jei jau įdėjote į naminę raudonojo kario pastą; PRIDĖKITE, jei pirkote parduotuvėje pirktą pastą.
- Tailando čili Papildomai šilumai; neprivaloma; Garnyras
- 1 Kalkės Garnyras
- Šviežias tailandietiškas bazilikas arba kalendra Garnyras
- Svogūnėliai Garnyras
Daržovės (nebūtina, bet rekomenduojama)
- 1 Raudonoji paprika pjaustytas
- 1 Morkos julienned
- 1 puodelis Grybai pjaustytas
- 1 puodelis Kūdikių špinatai arba Bok Choy
Įkaitinkite aliejų: didelėje keptuvėje arba wok ant vidutinės ugnies įkaitinkite 1 valgomąjį šaukštą augalinio aliejaus.
1 valgomasis šaukštas Augalinis aliejus
Pakepinkite raudonojo kario pastą: į karštą keptuvę įpilkite raudonojo kario pastos ir pakepinkite aliejuje, kol pasidarys kvapnus ir išdžius. Jei naudojate parduotuvėje pirktą pastą, pridėkite malto česnako ir imbiero. Įsitikinkite, kad liepsna yra pakankamai maža, kad nesudegintumėte pastos.
4-5 šaukštai raudonojo tailandietiško kario pastos, 1 valgomasis šaukštas česnako, 1 valgomasis šaukštas imbiero
Įpilkite kokosų pieno: supilkite kokosų pieną ir užvirinkite. Gerai išmaišykite, kad susimaišytų su kario pasta. Įpilkite vištienos sultinio.
1 skardinė kokosų pieno, 1 puodelis vištienos sultinio
Troškinkite uždengę dangčiu: 10-15 minučių, kad padažas šiek tiek sumažėtų.
Pagardinkite karį: įpilkite žuvies padažo ir cukraus.
½ šaukšto žuvies padažo, 1 valgomasis šaukštas cukraus
Troškinkite daržoves: jei naudojate daržoves, sudėkite jas dabar (pvz., paprikas, morkas, grybus) troškinkite apie 5 minutes, kol šiek tiek suminkštės.
1 raudona paprika, 1 morkos, 1 puodelis grybų
Virkite lašišą: sumažinkite troškinimą iki labai silpnos ugnies. Švelniai suberkite lašišos kubelius į karį, uždenkite keptuvę ir leiskite virti apie 5 minutes. Būkite atsargūs, kad neperkeptumėte lašišos! Nukelkite indą nuo ugnies ir leiskite pastovėti 3-5 minutes.
1 svaras lašišos
Paskutinis prisilietimas: patiekite dubenėliuose ir uždėkite šviežius pasirinktus garnyrus bei ryžių šonus.
Tailando čili, 1 laimo, Šviežias tailandietiškas bazilikas arba kalendra, laiškiniai svogūnai, 1 puodelis kūdikių špinatų arba Bok Choy
Mitybos faktai
Tailando lašišos raudonojo kario receptas
Kiekis vienai porcijai
% dienos vertė*
* Procentinės dienos normos yra pagrįstos 2000 kalorijų dieta.