Bavariškas Griebenschmalzas – drąsus gurmanas
Šiame įraše gali būti filialų nuorodų. Žr. mano atskleidimo politiką.
Visiškai autentiškas naminio Griebenschmalz receptas su tuo pačiu sodriu ir kaimišku skoniu, kurį žinote ir mėgstate iš Vokietijos! Jį pagaminti nesunku, todėl pateiksiu nuoseklią pamoką, kaip pasigaminti kiaulienos taukų ir iškepti traškius kiaulienos spirgučius. Tikras kaimiškos vokiškos kulinarijos tradicijos skonis!
Sekite mano pamoką Kaip pasigaminti taukų. Tai labai paprasta ir netrukus mėgausitės skaniu bavarišku griebenschmalcu!
Kas yra Griebenschmalz?
Griebenschmalz verčiamas kaip „traškučiai schmalz“ ir yra tradicinis vokiškas užtepas, gaminamas iš lydytų taukų, sumaišytų su smulkintais kiaulienos spirgučiais („grieben“), svogūnais, obuoliais ir prieskoniais (tradiciškai mairūnais, pipirais ir druska). Tai kaimiškas vokiškas sodybos patiekalas, kuriuo mėgaujamasi šimtmečius. Kai augau, vis dar buvo įprasta rasti populiariausią Bavarijos prekės ženklą, parduodamą tradiciniuose mažuose pilkuose ir mėlynuose keraminiuose induose, žinomuose kaip Schmalztöpfe (Schmalztopf vienaskaita). Nors jų vis dar galima rasti, deja, dabar jie dažniau parduodami plastikiniuose kubiluose, kurie pagaminti taip, kad atrodytų kaip keraminiai indai. Griebenschmalz valgomas užteptas ant kaimiškos, traškios duonos ar ruginės duonos. Paprastai jis valgomas pats be pagražinimų arba ant viršaus galite uždėti šiek tiek supjaustyto vokiško marinuoto agurkėlio.
Augdamas prisimenu, kad mano Mutti retkarčiais pirkdavo Griebenschmalz. Ir nors mes gyvenome Štutgarto rajone, mano mama, kilusi iš Bavarijos, pirkdavo Bayerisches Griebenschmalz. Ji gausiai ištepdavo šviežiai iškeptos duonos riekelę iš vietinės kepyklos. Tada buvau per daug niurzga, kad jį valgyčiau, bet puikiai prisimenu nuostabų jo kvapą su tais karamelizuotais svogūnais ir kiaulienos spirgučių šoninės kvapą. Prabėgus keleriems metams, kai persikėlėme į JAV įpusėjus 20 metų, mano mama neberado savo mylimojo Griebenschmalz, todėl aš išmokau jai pagaminti, riebalus gavau vietiniame ūkyje ir pati gaminau. . Šis naminis Griebenschmalz pagamintas pagal autentišką madą ir yra toks, kokį žinote ir mėgstate iš Vokietijos!
Kokius riebalus naudoti Griebenschmalz?
Griebenschmalz gaminamas iš kiaulienos riebalų. Galite rinktis iš dviejų rūšių, priklausomai nuo to, kokio stipraus ar švelnaus skonio norite. Lapų riebalai (vokiškai vadinami Flomen) yra riebalai, supantys kiaulės inkstus. Šie riebalai yra labai neutralaus skonio. Tada yra nugaros riebalai (vokiškai vadinami Rückenspeck), kurie yra kiauliškesnio skonio, nors jie vis dar gana švelnūs. Lapų riebalai dėl savo neutralaus skonio yra populiarus pasirinkimas saldumynams, pavyzdžiui, pyragams ir kitiems kepiniams. Nugaros riebalai yra tinkamiausi riebalai dešrai gaminti. Abu riebalai dažniausiai naudojami Griebenschmalz gamybai ir tai priklauso tik nuo asmeninių pageidavimų. Negalite suklysti nei su vienu, nei kitu. Nugaros riebalai yra lengviau prieinami, nes jų yra daug daugiau, palyginti su ribotais gyvūno lapų riebalais.
Griebenschmalz receptas
Pradėkime!
Vykdykite mano pamoką „Kaip pasigaminti taukų“ ir pasilikite vieną puodelį gatavų ir pertrintų taukų bei maždaug 1/2 puodelio lydytų riebalų gabaliukų, kad pasigamintumėte spirgučių.
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės stiprios ugnies ir pakepinkite paliktus lydyto riebalų gabaliukus. Kepkite, kol apskrus ir taps traškūs. Kai jie pakankamai atvės, kad galėtumėte tvarkyti, smulkiai supjaustykite.
Šiuos kiaulienos spirgučius atidėkite į šalį, kol būsite pasiruošę naudoti.
Svogūnus pakepinkite keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol gražiai karamelizuosis. Įdėkite obuolį ir virkite dar 4-5 minutes, kol obuolys suminkštės.
Suberkite prieskonius ir kepkite dar minutę.
Taukus išplakti šakute iki šviesumo ir purumo.
Sudėkite susmulkintus kiaulienos spirgučius ir svogūnų-obuolių mišinį.
Maišykite, kol gerai susimaišys.
Griebenschmalz sudėkite į stiklinį indelį, uždarykite dangteliu ir prieš naudojimą laikykite šaldytuve bent 2–3 dienas, kad išsiskirtų skoniai. Šaldytuve laikys iki savaičių.
Patiekite užteptą ant geros traškios duonos.
Mėgautis!
Norėdami gauti daugiau tradicinių vokiškų patiekalų, būtinai paragaukite mūsų:
Bavariškas Griebenschmalzas
Visiškai autentiškas naminio Griebenschmalz receptas su tuo pačiu sodriu ir kaimišku skoniu, kurį žinote ir mėgstate iš Vokietijos!
- 1 puodelis lydytų kiaulienos taukų (spustelėkite nuorodą, kad pamatytumėte mano pamoką, kaip pasigaminti taukų), gali būti gaminami su lapų riebalais („Flomen”), kad skonis būtų neutralus, arba iš nugaros riebalų („Rückenspeck”), kad būtų labiau kiaulienos skonis.
- 3 šaukštas smulkiai supjaustyto geltonojo svogūno
- 3 šaukštai smulkiai supjaustyto obuolio veikia bet kokia įvairovė
- 3 šaukštai smulkiai pjaustytų/smulkintų kiaulienos spirgučių (tai yra šalutinis produktas, kai gaminate savo taukus)
- 1/4 šaukštelis džiovintų mairūnų
- 1/4 šaukštelis košerinė arba jūros druska
- 1/8 šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
Patiekimas: 2šaukštaiKalorijos: 197kcalAngliavandeniai: 1gBaltymas: 3gRiebalai: 22gSotieji riebalai: 6gPolinesotieji riebalai: 2gMononesotieji riebalai: 12gCholesterolis: 25mgNatris: 140mgKalis: 10mgPluoštas: 0.2gCukrus: 1gVitaminas A: 5TVVitamino C: 0.5mgKalcis: 2mgGeležis: 0.1mg