Vetsin arba mononatrio glutamatas | PisangSusu.com

Vetsin arba mononatrio glutamatas | PisangSusu.com


Mononatrio glutamatas yra skonio stipriklis ir taip pat žinomas kaip MSG/MNG arba vetsin. Tai glutamo rūgšties mononatrio druska. MSG yra pomidoruose, parmezano sūryje, bulvėse, grybuose ir kituose vaisiuose bei daržovėse (wiki). Skaičiau šioje svetainėje apie motinos pieną, kad jo pasitaiko net motinos piene.

Vetsinas turi blogą įvaizdį. Tai nebūtų gerai jūsų širdžiai ir jums skaudėtų galvą, bet tai netiesa. Ši istorija yra geras netikrų naujienų istorijos pavyzdys. Ši netikra istorija dažnai buvo paneigta internete, bet dabar, kai apie tai rašo mano mėgstamiausias rašytojas Billas Brysonas, aš taip pat turiu jai skirti įrašą, nes tai yra klausimas, kurį nuolat sulaukiu iš žmonių, kurie kartu su manimi dalyvauja seminare arba skaito tai. dienoraštį.

Billas Brysonas

Žinomas britų rašytojas Billas Brysonas savo knygoje cituoja šią istoriją: Kūnas, vadovas keleiviams. Manau, kad šiame tinklaraštyje svarbu dalytis netiesa apie maistą, ypač kalbant apie azijietišką maistą.

Istorija MSG

Istorija prasideda nuo „umami“ skonio. Yra 5 pagrindiniai skoniai: saldus, sūrus, rūgštus, kartaus ir umami. Tai japoniškas žodis ir reiškia kažką panašaus į „piktybiškas“. Brysonas pažodžiui išverčia jį į anglų kalbą:

(…) skonio umami, reiškiantis „gardumo esmė“

Billas Brysonas „Kūnas“, vadovas keleiviams (2019), 106 psl

Kikunae Ikeda

XX amžiaus pradžioje chemikas Kikunae Ikeda atrado šio skonio šaltinį ir laboratorijoje susintetino (atkūrė) jį į mononatrio glutamatą (MSG).

Billas Brysonas aiškina, kad niekas už Japonijos ribų tikrai nekreipė dėmesio į jo atradimą. Žodis umami anglų kalboje buvo vartojamas tik 1963 m., kai jis pirmą kartą pasirodė akademiniame darbe. Dar labiau stebina tai, kad Ikedos atradimas buvo išverstas į anglų kalbą tik 2002 m., kai Vakarų mokslininkai atrado umami skonio receptorius.

Ajinomoto

Brysonas aiškina, kad Ikeda Japonijoje išgarsėjo „pasaulyje“ ne tiek kaip mokslininkas, kiek kaip bendrovės „Ajinomoto“ įkūrėjas. Įmonė specializuojasi sintetinio umami gamyboje. Ajinomoto dabar yra milžiniškas ir tiekia 1/3 pasaulio MSG poreikių.

Kikunae Ikeda

MSG įvaizdis pasikeitė nuo 1968 m., kai žurnale „The New England Journal of Medicine“ pasirodė gydytojo Roberto Ho Man Kwok laiškas, kuris kartais atrodė, kad pavalgęs kinų restorane nesijautė gerai. Jis svarsto, ar MSG gali būti to priežastis. Laiško antraštė buvo: „Kinijos restorano sindromas“.

Šis mažas trigeris laiške staiga privertė žmones galvoti, kad MSG yra kažkoks nuodas, tačiau laiške nebuvo jokių įrodymų ar mokslinių tyrimų.

Natūralu

MSG gamtoje yra gerai žinomas „ingredientas“. Jo pasitaiko visuose maisto produktuose, pavyzdžiui, kai kuriuose pomidoruose. Jie iš tiesų turi pikantišką skonį, nors ir yra vaisiai.

MSG buvo atlikta daug tyrimų, daugiausia dėl to, kad jis turėjo tokį neigiamą įvaizdį, tačiau niekada nebuvo rastas nė vienas neigiamas poveikis.

Norite apie tai daugiau paskaityti?

„The New York Times“ parašė labai įdomų straipsnį apie tai.

Jei galite prisijungti prie „Washington Post“, čia yra nuoroda į „Ne, MSG jums nėra blogai“.



Source link

Draugai: - Marketingo agentūra - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Miesto naujienos - Šeimos gydytojai - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai - Teniso treniruotės - Pranešimai spaudai -