Autentiškas vokiškas Sauerbraten – drąsus gurmanas
Šiame įraše gali būti filialų nuorodų. Žr. mano atskleidimo politiką.
Vienas iš Vokietijos nacionalinių patiekalų, šis autentiškas vokiškas Sauerbraten yra marinuotas, verdamas, kol suminkštės, ir patiekiamas su nuostabiai sodriu ir kvapniu saldžiai aštriu padažu! Patiekite su naminiu Rotkohl ir bulves, Semmelknödel, Kartoffelklöße arba Spätzleir jūs pasiruošę įsimintinai šventei!
Norėdami gauti kitą populiarų vokišką kepsnį, būtinai paragaukite ir mūsų Senfbraten!
Augau pietų Vokietijoje iki 20-ies vidurio, Sauerbraten buvo patiekalas, kurio visada laukiau. Ir mano vokietė mama, ir Oma ruošdavo jį patiekti su Rotkohl, Knödle ir bulvėmis, kartais Spätzle, ir kiekvieną kartą tai būdavo įsimintina šventė. Tai taip pat buvo patiekalas, kurį mėgdavome užsisakyti restoranuose. Kur beeidavome, gamindavo kiek kitaip, bet visada skanu.
Kas yra Sauerbraten?
Sauerbraten yra tradicinis vokiškas jautienos kepsnys, kuris yra marinuotas, rudas ir lėtai kepamas. Paprastai jis kelias dienas marinuojamas acto, vyno, prieskonių ir žolelių mišinyje, kuris suminkština mėsą ir suteikia jai būdingą aštrų skonį (iš čia ir pavadinimas sauerbratenvokiškas žodis „rūgštus kepsnys“).
Sauerbraten receptai skiriasi priklausomai nuo regiono, kiekvienas prideda savo pojūtį. Kai kuriuose regionuose naudojamas tik actas, kai kuriuose tik vynas, o kituose naudojamas abiejų derinys, kuris yra labiausiai paplitęs. Visada pridedama saldaus ingrediento, kad subalansuotų padažo rūgštingumą ir rūgštingumą, o kai kuriuose regionuose tai daroma pridedant imbierinių sausainių, razinų, cukraus, medaus ar cukrinių runkelių sirupo (arba dažnai jų derinio), kad būtų pasiekta tokia pusiausvyra. . Imbiero gabalėlių pridėjimas taip pat padeda tirštinti padažą.
Sauerbraten yra patiekalas, kurį tikrai reikia iš anksto planuoti, nes kepsnys turi marinuotis maždaug savaitę, kol jis bus paruoštas. Neapkarpykite kampų sutrumpindami marinavimo laiką. Leiskite mėsai iki galo pasimarinuoti, o tada gaukite atlygį už kantrybę!
Kur ji atsirado?
Sauerbraten kilmė buvo priskiriama Juliui Cezariui, kuris, kaip dokumentuojama, siuntė vyne marinuotą jautieną iš Romos į naują Romos koloniją Kelną. Šventasis Albertas Didysis iš Kelno vėliau buvo pripažintas recepto išpopuliarinimu XIII amžiuje. Iš pradžių patiekalas dažniausiai buvo gaminamas su arkliu ir yra keletas restoranų, kuriuose jis vis dar tiekiamas, tačiau šiandien jis daugiausia gaminamas iš jautienos. Kartais jis gaminamas ir iš elnienos ar ėrienos.
Šis esminis vokiškas patiekalas randamas daugelio Vokietijos restoranų meniu tiek Vokietijoje, tiek už jos ribų. Tai buvo vienas populiariausių Vokietijos patiekalų ištisas kartas ir tapo vienu oficialių nacionalinių patiekalų.
Ką patiekti su Sauerbraten
Galite rinktis iš kelių tradicinių pusių. Be bulvių, yra du tradiciniai ir populiariausi variantai Semmelknödel ir Kartoffelklöße. Kitas skanus variantas yra Spätzle. Kai kurios Vokietijos dalys netgi aptarnauja Sauerbraten Kartoffelpuffer. Ir jums tikrai reikia patiekti Sauerbraten su vokiečių kalba Rotkohl – tai tradicija ir būtina!
Jei norite gaivių salotų variantų patiekti su Sauerbraten, išbandykite mūsų Vokiškos bulvių salotos, Kreminės vokiškų agurkų salotos, Vokiškos pomidorų salotos, Bohnensalat!
Sauerbraten receptas
Pradėkime!
Visas daržoves ir žoleles sudėkite į sunkų puodą arba Olandų orkaitė kartu su česnaku, kadagio uogos, sveiki gvazdikėliai, lauro lapai, druska, cukrus ir pipirai. Įpilkite raudonojo vyno, raudonojo vyno acto ir vandens.
Mišinį užvirinkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 10 minučių. Išjunkite ugnį ir leiskite mišiniui visiškai atvėsti. Įdėkite kepsnį į daržovių marinatą ir uždėkite puodą dangčiu.
Leiskite marinuotis šaldytuve mažiausiai 4 dienas, geriausia 7. (Tradiciškai marinavimo laikas siekia net 2 savaites!) Jei mėsa nėra visiškai apsemta po skysčiu, kepsnį apverskite kartą per dieną.
Iškepusį išimkite ir iš daržovių nupilkite skystį. Rezervuokite daržoves.
Išdžiovinkite kepsnį popieriniais rankšluosčiais.
Išskalaukite puodą ir ant stiprios ugnies įkaitinkite jame šaukštą ar du aliejaus. Dosniai apkepkite kepsnį iš visų pusių.
Išimkite kepsnį ir atidėkite į šalį. Jei naudojate šoninę, kepkite šoninę, kol iškeps.
Puode palikite apie 2 šaukštus aliejaus/riebalų. Į puodą suberkite pertrintas daržoves (jei naudojate kartu su šonine) ir virkite 5-7 minutes. Įmaišykite miltus, virkite mišinį minutę ar dvi, kad pašalintumėte miltų skonį. Supilkite skystį, kurį nukošėte iš daržovių marinato, užvirinkite nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų.
Sudėkite razinas, medų ir susmulkintus imbiero snapelius. Grąžinkite kepsnį į puodą.
Užvirkite, sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite ir troškinkite 2–4 valandas arba kol mėsa labai suminkštės. Kepimo laikas skirsis priklausomai nuo kepsnio rūšies ir kepsnio marinavimo trukmės.
Pastaba: Kuo ilgiau leisite kepsniui marinuotis, tuo greičiau jis iškeps, nes mėsa nuo pat pradžių bus minkštesnė. Taigi periodiškai tikrinkite, ar kepsnys iškepęs.
Kai iškeps, išimkite ir perkelkite į lėkštę ir palikite 5 minutes pailsėti prieš pjaustydami. Tuo tarpu padažą nukoškite.
Padažą nukoškite ir grąžinkite į puodą.
Paragaukite ir daugiau cukraus, druskos ir pipirų pagal pageidavimą. Jei norite, kad padažas būtų tirštesnis, padarykite kukurūzų krakmolo srutą, kad padažas sutirštėtų.
Pastaba: rūgštaus ir saldaus balansas priklauso nuo asmeninio skonio – reguliuokite skonį pagal savo skonį. Jei skonis jums per stiprus, galite jį atskiesti trupučiu vandens ar sultinio.
Išėmę iš puodo kepsnį leiskite pailsėti 5 minutes. Tada supjaustykite kepsnį.
Karštą padažą užpilkite ant supjaustyto Sauerbraten ir nedelsdami patiekite.
Mėgautis!
Norėdami gauti daugiau skanių vokiškų receptų, būtinai išbandykite mūsų:
Autentiškas vokiškas Sauerbraten
Vienas iš Vokietijos nacionalinių patiekalų, Sauerbraten yra minkštas jautienos kepsnys, kuris marinuojamas keletą dienų prieš gaminant ir patiekiamas su labai kvapniu saldžiu aštriu padažu.
- 2 dideli geltoni svogūnai susmulkinti
- 2 didelių morkų kubeliais
- 1 didelis poras susmulkinti, kruopščiai nuplauti ir nusausinti, kad pašalintų nešvarumus
- 3 skiltelės česnako malta
- 2 didelių šakelių čiobrelių
- 2 mažos rozmarino šakelės
- 2 lauro lapai
- 8 kadagio uogos įtrūkęs
- 6 sveiki gvazdikėliai
- 10 sveiki juodieji pipirai įtrūkęs
- 2 1/2 arbatinius šaukštelius druskos
- 1 šaukštelis cukraus
- 2 1/2 puodeliai raudonas vynas
- 1 puodelis raudonojo vyno acto
- 1 1/2 puodeliai vandens
- 4 svarų jautienos kepsnys (kietesni pjūviai, pvz., apačia arba apačia, yra tradiciniai, bet taip pat galite naudoti kepsnį su griebtuvu)
- 4 griežinėliai šoninės , smulkiai supjaustyti kubeliais (nebūtina); kai kurie variantai apima, bet dauguma jų nėra
- 4 šaukštai universalūs miltai
- 1/4 puodelis razinos
- 3 uncijų imbieriniai sausainiai sutrupėjo
- 1 šaukštas medus
-
Paruoškite marinatą: visas daržoves ir žoleles sudėkite į sunkų nereaguojantį puodą arba emaliuotą olandišką orkaitę kartu su česnakais, kadagio uogomis, sveikomis gvazdikėliais, lauro lapais, druska, cukrumi ir pipirų žirneliais. Įpilkite raudonojo vyno, raudonojo vyno acto ir vandens.Mišinį užvirinkite, sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite 10 minučių. Išjunkite ugnį ir leiskite mišiniui visiškai atvėsti.
-
Marinuokite mėsą: įdėkite kepsnį į daržovių marinatą ir uždėkite puodą dangčiu.Leiskite marinuotis šaldytuve mažiausiai 4 dienas, geriausia 7. (Tradiciškai marinavimo laikas siekia net 2 savaites!) Jei mėsa nėra visiškai apsemta po skysčiu, kepsnį apverskite kartą per dieną.Iškepusį išimkite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir nupilkite skystį nuo daržovių. Rezervuokite skystį ir daržoves.
-
Kepkite kepsnį: išskalaukite puodą ir ant stiprios ugnies įkaitinkite jame šaukštą ar du aliejaus. Dosniai apkepkite kepsnį iš visų pusių. Išimkite kepsnį ir atidėkite į šalį. Jei naudojate šoninę, kepkite šoninę, kol iškeps. Puode palikite apie 2 šaukštus aliejaus/riebalų. Į puodą suberkite pertrintas daržoves (su šonine, jei naudojate) ir virkite 5-7 minutes. Įmaišykite miltus, virkite mišinį minutę ar dvi, kad pašalintumėte miltų skonį. Supilkite skystį, kurį nukošėte iš daržovių marinato, užvirinkite nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų.Sudėkite razinas, medų ir susmulkintus imbiero snapelius. Grąžinkite kepsnį į puodą.Užvirkite, sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite ir troškinkite 2–4 valandas arba kol mėsa labai suminkštės. Kepimo laikas skirsis priklausomai nuo kepsnio rūšies ir kepsnio marinavimo trukmės. (Pastaba: kuo ilgiau leisite kepsniui marinuotis, tuo greičiau jis iškeps, nes mėsa nuo pat pradžių bus minkštesnė. Todėl periodiškai patikrinkite, ar kepsnys iškeps.)Kai iškeps, išimkite ir perkelkite į lėkštę, padėkite į palapinę, kad sušiltų, ir prieš pjaustydami palikite 5 minutes pailsėti.
-
Paruoškite padažą: kol kepsnys ilsisi, nukoškite padažą ir grąžinkite padažą į puodą. Paragaukite ir daugiau cukraus, druskos ir pipirų pagal pageidavimą. Jei norite, kad padažas būtų tirštesnis, padarykite kukurūzų krakmolo srutą, kad padažas sutirštėtų. (Pastaba: rūgštaus ir saldaus balansas priklauso nuo asmeninio skonio – reguliuokite skonį pagal savo skonį. Jei skonis jums per stiprus, galite jį atskiesti trupučiu vandens ar sultinio.)Supilkite padažą ant griežinėliais supjaustyto Sauerbraten ir nedelsdami patiekite.
-
Patiekite su Rotkohl ir virtos bulvės, Spätzle, Semmelknödel arba Kartoffelklöße . Kai kuriose Vokietijos dalyse ji netgi patiekiama Kartoffelpuffer.
Kalorijos: 503kcalAngliavandeniai: 22gBaltymas: 72gRiebalai: 16gSotieji riebalai: 6gCholesterolis: 187mgNatris: 986mgKalis: 1424 mmgPluoštas: 2gCukrus: 9gVitaminas A: 3644TVVitamino C: 7mgKalcis: 109mgGeležis: 9mg
Iš pradžių paskelbta 2018 m. spalio 2 d