Soto Sumatra

Šis soto šiek tiek skiriasi nuo „įprasto“ soto adžamo. Į soto Sumatrą pilamas kokosų pienas (santen), o patiekiant į sriubą taip pat įdedama šiek tiek šviežių pomidorų gabalėlių ir viskas valgoma su ryžiais, o ne ryžių makaronais.
Valgome soto Sumatra fantastiškame Hagos restorane: Waroeng Padang Lapek. Labai rekomenduojama ten valgyti, jei mėgstate aštrų ir tikrą indonezietišką (Sumatros) maistą! Mus iš karto įkvėpė patys pasigaminti „Soto Sumatra“, todėl greitai pradėjome dirbti namuose.
Žemiau rasite Beb Vuyk receptą soto ajam, bet pritaikytą soto Sumatrai. Pridedama daugiau žolelių: žvakių riešutai, žvaigždinis anyžius, cinamono, kmynų sėklosšiek tiek muskato riešutas, kardamonas ankštys ir 3 gvazdikėliai. Jūs taip pat tarnaujate soto Sumatrai su empingu!
„Soto Sumatra“ pagal Soto Ajam Beb Vuyk Nr. 134 „Groot Indonesisch kookboek“ 137 puslapyje.
Ingredientai
- 1 didelė riebi vištiena (nešaldyta)
- 4 kietai virti kiaušiniai
- 2 didelių virtų bulvių
- 2 pomidorai
- ryžiai 4 asmenims
- 250 gramų pupelių daigų
- 1 didelė citrina supjaustyta griežinėliais
Žolelės ir prieskoniai
- 10 šaukštų pjaustytų svogūnų
- 3 susmulkintos česnako skiltelės
- 100 gramų imbiero šaknies gabalėlis
- 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės (arba šviežios mažojo piršto dydžio)
- 3 arbatiniai šaukšteliai galangalos (arba šviežios, tokio dydžio kaip rodomasis pirštas)
- 1/2 arbatinio šaukštelio pipirų
- 4 jeruk purut lapeliai
- 4 citrinžolės peiliukai
- 4 kemiri riešutai
- 1 gabalas cinamono
- 2 žvaigždinis anyžius
- 4 kardamono ankštys
- 3 gvazdikėliai
- pusė arbatinio šaukštelio muskato riešuto
- 2 arbatiniai šaukšteliai kmynų
- 2 šaukštai susmulkintų česnakų
- 4 šaukštai kapotų salierų arba svogūnų
- 3 salamo lapeliai
- 4 šaukštai aliejaus
- kecap (sojos padažas)
- 2 šaukštai druskos
Patiekite su padažu!
- 3 šaukštus susmulkinto svogūno su česnaku, galangalu, ciberžole, muskato riešutu ir kmynais sutrinkite į tyrę
- Vištieną užvirinkite su 2 litrais vandens, druska, pipirų žirneliais, imbiero šaknies gabalėliu, salamo lapeliais, citrinžole, anyžiu, cinamonu, kardamono ankštimis ir gvazdikėliais.
- Tada išimkite vištieną ir išimkite krūtinėlę, kuri supjaustoma smulkiais gabalėliais ir pakepinama kartu su maltomis žolelėmis. Žolelių pasta pakepinama šiek tiek aliejaus ir supilama į švelniai verdantį sultinį.
- Leiskite tai švelniai virti dar 1/2 valandos.
- Dabar išimkite vištieną nuo kaulų, sausgyslių ir mažiau patrauklių gabalėlių, o mėsą supjaustykite mažais gabalėliais, kurie vėl dedami į sultinį.
- Tuo tarpu išvirkite ryžius.
- Pupelių daigus nuplaukite po karšto vandens čiaupu, taip pat leiskite nuvarvėti.
- Bulves ir šviežius pomidorus supjaustykite kubeliais.
- Likusius svogūnus pakepinkite aliejuje iki auksinės rudos spalvos ir traškumo, o nuluptus kiaušinius supjaustykite griežinėliais.
- Visus šiuos atskirai paruoštus ingredientus išdėliokite ant mažų indų; tą patį padarykite su smulkintais česnakais. Supilkite sultinį su vištienos mėsa terine.

Papildomos žolelės yra tokio turtingo skonio. Dabar skaniai kvepia. Tai tikrai visai sriubai suteikia kitokį kvapą. Aš dedu vištieną ant viryklės su druska, pipirų žirneliais, imbiero šaknies gabalėliu, saliamo lapeliais, citrinžole, anyžiu, cinamonu, kardamono ankštimis ir gvazdikėliais. Leidžiu viskam užvirti, o po to palengva troškinu apie 20-30 minučių. Tada ištraukiu vištieną ir leidžiu atvėsti kiaurasamtyje (sugriebiu skystį, kurį galiu atgal į keptuvę) ir išimu visą mėsą. Tuo tarpu sultinys toliau verda su visomis jame esančiomis žolelėmis.

Dabar sutrinu svogūnus ir česnakus kartu su žolelėmis. Jei naudojate šviežią ciberžolę ir galangalą, pirmiausia supjaustykite juos labai smulkiais gabalėliais.

Tada įtrintą prieskonių mišinį galima supilti į keptuvę su trupučiu aliejaus. Kai svogūnai pradeda blizgėti, sudedu smulkius vištienos gabalėlius ir gerai išmaišau, kad viskas įgautų skonį. Prieskonines žoleles dažniausiai palieku sultinyje, bet jei tai erzina, galite jas ištraukti dabar (prieš dedant pagardintus vištienos gabalėlius). Net ir be vištienos, žolelių skonis vis tiek gerai persmelkia sultinį.


Vištiena gali grįžti į keptuvę ir aš leidžiu jai virti kurį laiką, apie 10 minučių (Bebas sako šiek tiek ilgiau). Per ilgai to nedarau, kitaip vištiena per sausa.
Ryžiai išvirti, mano svogūnai ir salierai supjaustyti; galime tarnauti!

Pupelių daigų nuotraukoje nėra, bet aš viską subėriau į dubenį su kaušeliu ryžių, taip pat įdedu šiek tiek sambal ir dabar ragauju.

Tai itin aštri sriuba, kuri fantastiškai skani karštą dieną. Jis prisotina, bet ne per daug, o ypač naudingas norint sveikai papildyti išprakaituotą druską. Tikrai tai gaminsiu dažniau! Norite pamatyti daugiau soto ir sakų? Spauskite čia.